Για άλλη μια φορά, το όνομα του Μενιδίου βρέθηκε στο προσκήνιο, χάρη στον γνωστό ιχθυοπώλη κ. Κακούρη, ο οποίος φημίζεται για τα εντυπωσιακά θαλασσινά «εκθέματα» που φιγουράρουν στον πάγκο του επί της οδού Δεκελείας. Αυτή τη φορά, η προσοχή στράφηκε πάνω του για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο: έναν σπάνιο καρχαρία μήκους 4,5 μέτρων και βάρους 500 κιλών!
Το εντυπωσιακό αυτό θαλάσσιο πλάσμα αλιεύθηκε στα ανοιχτά της Τήνου και, σύμφωνα με την επιστημονική ονοματολογία, πρόκειται για το είδος Hexanchus griseus – γνωστός στη γλώσσα των ψαράδων και ως «καρχαρίας-αγελάδα» ή «ασπίδα».
Ο κ. Κακούρης, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέοι Στόχοι», εξέφρασε την επιθυμία του να δωρίσει τον καρχαρία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, το κόστος για το βαλσάμωμα του ζώου εκτιμάται στις 2,5 εκατομμύρια δραχμές – ποσό που αποτελεί εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της προσφοράς.
Στο σημείο έσπευσε και ο βιολόγος και καθηγητής κ. Γεώργιος Τριφονόπουλος, ο οποίος μελέτησε το είδος από κοντά και παρέλαβε μερικά από τα δόντια του καρχαρία για περαιτέρω επιστημονική ανάλυση.
Ο κ. Τριφονόπουλος μίλησε επίσης στους «Ν.Σ.», επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για ένα σπάνιο είδος καρχαρία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη που διαθέτουν πέντε βραγχιακές σχισμές, ο Hexanchus griseus έχει έξι, χαρακτηριστικό που τον κάνει μοναδικό.
Όπως επεσήμανε, πρόκειται για ένα μη επικίνδυνο είδος, το οποίο ζει σε βάθος 100 έως 200 μέτρων. Διαθέτει μάτια που θυμίζουν γάτας και στερείται του κλασικού ραχιαίου πτερυγίου, που έχουν άλλοι καρχαρίες. Η διατροφή του βασίζεται σε ψάρια και καρκινοειδή, όπως αστακούς και καραβίδες.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είδους είναι ο τρόπος αναπαραγωγής: το θηλυκό δεν γεννά αυγά εξωτερικά, αλλά τα διατηρεί στην κοιλιά του μέχρι την επώασή τους – μια συμπεριφορά σπάνια στον κόσμο των καρχαριών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο καθηγητής τοποθετήθηκε επίσης ενάντια στους ζωολογικούς κήπους, δηλώνοντας ότι τα ζώα πρέπει να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Παρά ταύτα, τόνισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητοι, ώστε να προστατεύονται σπάνια και απειλούμενα είδη από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο κ. Τριφονόπουλος αναφέρθηκε στη μόλυνση των υδάτων και γενικότερα στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Παρότρυνε το κοινό να καταναλώνει ψάρια, τα οποία –αν και ενδέχεται να περιέχουν ίχνη τοξικών ουσιών λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης– παραμένουν πολύ πιο υγιεινά από πολλές άλλες τροφές που καταναλώνουμε σήμερα.