Αθερίνα

Αθερίνα

Πληροφορίες

Η αθερίνα είναι μικρό ψάρι μήκους 8 – 15 εκατοστά και μοιάζει πολύ με το μαριδάκι. Λέγεται και «σουβλίτης». Το επίσημο όνομά της είναι “Αθερίνα η εψητός” (Atherina hepsetus) και ανήκει στην οικογένεια αθερινίδες (atherinidae).

Το χρώμα της είναι γκριζοπράσινο, λίγο ασημί με μια μαύρη ταινία στα πλευρά που εκτείνεται από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Το σώμα της στρογγυλεύει από το κεφάλι και μετά. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα και ρύγχος μυτερό, εξ ου και το όνομα σουβλίτης. Τα λέπια της είναι μικρά και στρογγυλά με μαύρα στίγματα. Τα θωρακικά πτερύγια είναι κοντά και πίσω από τα βράγχια, ενώ τα δύο ραχιαία πτερύγια είναι σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Είναι ψάρι του αφρού (αφρόψαρο), ζει και μετακινείται κοπαδιαστά και τροφή του είναι περισσότερο πλαγκτόν. Κατά τον Μάρτιο πλησιάζει τις ακτές όπου και αποθέτει τ΄ αυγά του που μένουν κολλημένα σε πέτρες και σε φύκια.

Αθερίνες υπάρχουν άφθονες στα ελληνικά νερά, το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο (ειδικά όταν είναι αυγομένες). Παραλλαγή της είναι η κάπως μεγαλύτερη, λεγόμενη “κεφαλάς” (atherina boyeri) μήκους μέχρι 18 εκατοστά με ρύγχος στρογυλό.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

97 Kcal

Λιπαρά / Fat

0,98 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

2,42 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0 g

Πρωτείνες / Protein

17,63 g

Βιταμίνες

Ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο, ω-3 λιπαρά οξέα

Συνταγές & Μαγείρεμα

Ξεπλένω τα ψάρια. Ζεσταίνω το λάδι στο 12. Σουρώνω, αλατίζω και αλευρώνω σε λεκάνη. Μόλις κάψει ρίχνω τα μισά, γιατί θα είναι 2 τηγανιές. Μετά από 2' γυρνώ. Με τρυπητή σερβίρω σε χαρτί. Τρώγεται πολλή ζεστή!

Κατηγορία
Αφρόψαρα
Tags
αφρόψαρο, πλαγκτόν, φύκια