Φαγγρί

Φαγγρί

Πληροφορίες

Το φαγγρί (επιστημονικό όνομα Pagrus pagrusΦάγρος ο γνήσιος) είναι ψάρι των αλμυρών υδάτων το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σπαριδών. Το φαγγρί μπορεί να φτάσει τα 8 με 9 κιλά σε βάρος και 90 εκατοστά σε μήκος. Το χρώμα του είναι χρυσοκόκκινο.

 

Το φαγγρί ζει κοντά στο βυθό, σε ανοικτά νερά σε βραχώδεις ή αμμώδεις βυθούς. Το βρίσκουμε σε βάθος από 30 έως 250 μέτρα. Συναντάται σε ολόκληρη την Μεσόγειο Θάλασσα, στις βόρειες και στις νοτιοανατολικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, αλλά και στον δυτικό Ατλαντικό.

 

Κυρίως τρέφεται με μαλάκια, με βενθικά καρκινοειδή και με άλλα ψάρια.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

105,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

2,70 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,60 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

18,90 g

Βιταμίνες

Πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3

Συνταγές & Μαγείρεμα

Πασπαλίζετε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε πλατύ σκεύος. Αναμιγνύετε το χυμό των λεμονιών με το λάδι και περιχύνετε τα ψάρια. Αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τις πατάτες. Βράζετε τις πατάτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να τρυπιούνται ελάχιστα με πιρούνι. Τις στραγγίζετε και τις στρώνετε σε λαδωμένο, μεγάλο ταψί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε τα ψάρια πάνω από τις πατάτες και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο (τη μαρινάτα των ψαριών). Πασπαλίζετε τα ψάρια με τη ρίγανη και ψήνετε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Στύβετε καλά την ψίχα ψωμιού με τα χέρια και τη βάζετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, το ξίδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να πήξει το μίγμα. Προσθέτετε στο τέλος την καρυδόψιχα και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί το καρύδι αλλά να μη γίνει τελείως αλοιφή. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι ή ξίδι κατά προτίμηση. Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες και χύνετε λίγη σκορδαλιά από πάνω. Την υπόλοιπη σκορδαλιά τη σερβίρετε σε μπολ για να συνοδεύσει το φαγητό.

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
φαγγρί, φαγκρί, ψάρι