Γαύρος

Γαύρος

Πληροφορίες

Ο γαύρος (επιστημονική ονομασία: Engraulis encrasicolus, Εγγραυλίς η εγκρασίχολος) είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Eγγραυλίδων (Engraulidae). Γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν ἀφύη, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχει επίσης τις ονομασίες αντζούγια ή χαψί.

 

Το μήκος του γαύρου φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστά. Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς το ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι του εξέχει μακρύτερο. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια, φέροντας μικρά και μυτερά δόντια. Φέρει ένα ραχιαίο πτερύγιο, ένα θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικριστά του ραχιαίου, ένα μικρό τριγωνικό εδρικό καθώς και διχαλωτή ουρά. Ομοιάζει με τη σαρδέλα.

 

Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, εξ ου και η αλιεία τους την περίοδο αυτή είναι περιορισμένη. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για ν΄ αφήσει τ΄ αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν.

 

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί, οπότε η τιμή τους κατά κιλό είναι πολύ χαμηλή. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα αφαιρεθεί το κεφάλι, επειδή πικρίζει αρκετά. Αλιεύονται επίσης και για δόλωμα μεγαλύτερων ψαριών.

 

Στο εμπόριο φέρονται είτε ως νωποί, είτε ως παστωμένοι καλούμενοι αντζούγιες, ή και επεξεργασμένοι ακέφαλοι σε φέτες, σε κατάψυξη, ή σε κονσέρβες.

 

Ο γαύρος είναι ένα πολύ νόστιμο και ωφέλιμο αφρόψαρο που ευτυχώς οι θάλασσες μας παράγουν σε αφθονία. Το κεφάλι του γαύρου το αφαιρούμε πάντα γιατί είναι το μοναδικό ψάρι που πικρίζει, μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι λέγεται πως το κεφάλι του γαύρου είχε παρά πολύ σίδηρο για αυτό αν έχουμε γαρδένιες το αποξεραίνουμε στον ήλιο και το τοποθετούμε στο χώμα της γαρδένιας ή σε άλλα φυτά. Επίσης είναι ένα από τα ψάρια που δεν έχουν κόκαλα και δεν κινδυνεύουν τα παιδιά να πνιγούν.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

131,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

4,80 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,90 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

20,40 g

Βιταμίνες

Βιταμίνη C, Βιταμίνες Β2 και Β6, Φώσφορος, Ψευδάργυρος

Συνταγές & Μαγείρεμα

Καθαρίζετε τον γαύρο και τον ξεπλένετε. Πλένετε και κόβετε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες με τη φλούδα τους. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες. Στρώνετε το γαύρο με τη σειρά σε ένα ρηχό ταψί και βάζετε ενδιάμεσα τις φέτες λεμονιού και ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

Κατηγορία
Αφρόψαρα
Tags
αφρόψαρο, γαύρος, παιδιά, ψάρι