Κέφαλος

Κέφαλος

Πληροφορίες

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάρια, χρυσόχρωμοι κ.λπ. Το επίσημο όνομά του είναι “Μουγίλος ο κέφαλος” (Mugil cephalus) και ανήκει στην οικογένεια των “μουγιλιδών” (Mugilidae).

Έχουν σταχτομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς. Ειδικά ο χρυσόχρωμος φέρει μια χρυσή κουκκίδα πάνω από τα βραχιακά επικαλύμματα.

Γενικά το σώμα τους είναι μακρύ με ράχη λίγο πλατιά σκεπασμένη με μεγάλα λέπια. Το στόμα τους είναι μικρό με πολλά λεπτά δόντια ενώ τα χείλη τους είναι χοντρά και σκληρά. Το κάτω σαγόνι σχηματίζει ένα είδος τριγώνου με το πάνω πολύ χαρακτηριστικό. Φέρει δύο ραχιαία πτερύγια σε απόσταση μεταξύ τους εκ των οποίων το πρώτο φέρει 4 οστέινες άκανθες ενωμένες μεταξύ τους με μεμβράνη.

Τα κυριότερα δύο είδη διακρίνονται πολύ εύκολα. Ο πλέον συνήθης σταχτής κέφαλος έχει μάτια σκεπασμένα με βλέφαρα κάθετα που αφήνουν λεπτή σχισμάδα στην κόρη του ματιού. Το πέπλο αυτό φτάνει μέχρι το βραχιακό επικάλυμμα. Αντίθετα ο χρυσόχρωμος κέφαλος δεν έχει τέτοιο πέπλο στα μάτια του.

Οι κέφαλοι ζουν κατά κοπάδια κυρίως σε ρηχά νερά, μέσα σε λιμάνια, σε λιμνοθάλασσες και καμιά φορά ανηφορίζουν και στα ποτάμια. Κύρια τροφή τους είναι τα μαλάκια, τα μικρά καρκινοειδή και σκουλήκια που βρίσκονται σε φύκια και κοντά σε πέτρες. Ο κέφαλος φθάνει σε ενηλικίωση στα 6-8 χρόνια και ο χρυσόχρωμος στα 4. Γεννούν στο πέλαγος από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το κοινό αυγοτάραχο προέρχεται από τις αυγομένες μπάφες, ενώ από τους κέφαλους γίνονται τα περίφημα καπνιστά “νίτικα“, που τ΄ όνομά τους φανερώνει την καταγωγή τους από το αινίτικα, δηλαδή την πόλη Αίνο, της Ανατολικής Θράκης.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι και κυρίως στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και του Μεσολογγίου.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

142,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

0,7 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,20 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

32,50 g

Βιταμίνες

Αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο

Συνταγές & Μαγείρεμα

Πλένουμε τα ψάρια και τα ψήνουμε στα κάρβουνα. Σε ένα μπολ βάζουμε το λεμόνι,τη ρίγανη,το λάδι,και το ξύδι, τα ανακατεύουμαι να ενωθούν τα υλικά και κατά διαστήματα τα περνάμε και από τις δυο πλευρές με ένα πινέλο. Καλή όρεξη.

Κατηγορία
Αφρόψαρα
Tags
αφρόψαρο, μπάφες, μυξινάρια, στειράδια, ψάρι