Κοκκάλια & Σαφρίδια

Κοκκάλια & Σαφρίδια

Πληροφορίες

Το μεγάλο μπέρδεμα είναι: πιο είναι το κοκκάλι και πιο το σαφρίδι; Αυτό που επίσης θα σας μπερδέψει είναι τα διαφορετικά είδη και η ονομασία τους. Για παράδειγμα, ανά την Ελλάδα κυκλοφορούν ονομασίες όπως σαφρίδι ή σαβρίδι, ασπροσάφριδο, κιτρινοσάφριδο, σαμπανιό, σουγερέλο, μαυροσάφριδο κ.α.. Όσο και να έψαξα ή και να ρώτησα Έλληνες ιχθυολόγους, δεν έβγαλα μια ξεκάθαρη ετυμηγορία για το τι είναι τι αφού οι γνώμες διίστανται ακόμα και ανάμεσα στους επιστήμονες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστημονική ονομασία του είναι «Trachurus Mediterraneus» (Mediterranean Horse Mackerel) δηλαδή «Τραχούρος Μεσογείου» και ανήκει στην οικογένεια των καραγκίδων.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

203,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

3,9 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,90 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

18,59 g

Βιταμίνες

Αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο

Συνταγές & Μαγείρεμα

Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα αγκάθια που έχουν στην ραχοκοκκαλιά τους, και τα εντόσθιά τους. Τα πλένουμε τα αλατίζουμε και τα ρασπαλίζουμε με ρίγανη. Τα τοποθετούμε σ΄ένα ταψί ή ένα πυρέξ, περιχύνουμε με λάδι και ψιλικόβουμε πάνω τους το μαϊντανό. Αν θέλουμε ρίχνουμε και 1 κ. σ. ντοματοχυμό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, αφήνουμε στο φούρνο για 4 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμα. Προσέξτε για να είναι νόστιμο πρέπει το ψάρι να μείνει με το λαδάκι του να μην έχει ζουμιά.

Κατηγορία
Αφρόψαρα
Tags
αφρόψαρο, κοκκάλι, σαφρίδι