Κουτσομούρα

Κουτσομούρα

Πληροφορίες

H Κουτσομούρα (Mullus barbatus) είναι ψάρι που συγγενεύει με το μπαρμπούνι, με μόνη διαφορά ότι έχει κοφτό, σχεδόν κατακόρυφο, κεφάλι. Έχει μεγάλο κεφάλι και τα μάτια της βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού της. Επίσης, έχει μικρό στομα. Το χρώμα της είναι κόκκινο στην ράχη της, λευκό στην κοιλιά και ασημένιο στα πλευρά της. Έχει συνήθως μήκος 20 εκατοστά, με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 33 εκατοστά.

Η κουτσομούρα ζει σε βάθη που φτάνουν τα 300 μέτρα. Κυρίως ζει σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς. Απαντάται στον Ανατολικό Ατλαντικό, από τα Βρετανικά Νησιά μέχρι τη Σενεγάλη, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Τρέφεται με καρκινοειδή, μαλάκια και σκουλήκια.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

123,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

3,5 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,80 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,1 g

Πρωτείνες / Protein

14,8 g

Βιταμίνες

Αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο

Συνταγές & Μαγείρεμα

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψαράκια, και τα στραγγίζουμε . Πλένουμε τον μαϊντανό και φτιάχνουμε ματσάκια που τα δένουμε με σπάγκο κουζίνας, τα τινάζουμε καλά να φύγει το νερό και τα τηγανίζουμε λίγο στο καυτό λάδι. Τα τοποθετούμε στην πιατέλα. Κοσκινίζουμε μαζί αλεύρι, αλάτι και πιπέρι ,να ανακατευτούν και αλευρώνουμε τα ψαράκια. Τα τηγανίζουμε στο λάδι μας που πήρε το άρωμα του μαϊντανού και τα γαρνίρουμε με φετάκια λεμονιού!

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
αφρόψαρο, νοστιμιά, πλαγκτόν, φύκια