Λαβράκι

Λαβράκι

Πληροφορίες

Το λαβράκι (επιστημονική ονομασία: Dicentrarchus labrax) είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων, που απαντάται στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το λαβράκι μαζί με τη τσιπούρα από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα περιζήτητα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το λαβράκι θεωρείται εκλεκτό ψάρι στην ελληνική κουζίνα, ενώ χρησιμοποιείται για διατροφή και από άλλους λαούς. Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, πχ. στη σχάρα, στον ατμό, στο φούρνο κ.ά. Στα ελληνικά η λέξη λαβράκι χρησιμοποιείται από τους δημοσιογράφους για να περιγράφουν νέα αποκλειστικά ρεπορτάζ με μεγάλη αξία, μια αναφορά στην τύχη που χρειάζεται για να πιάσει κάποιος αυτό το ψάρι.

Το λαβράκι έχει σύνηθες μήκος 40 με 65 εκατοστά και βάρος 5 με 7 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και βάρος τα 15 κιλά. Έχει καταγραφεί ότι μπορεί να ζήσει μέχρι 15 χρόνια. Το σώμα του είναι επίμηκες. Το όνομα δικέντραρχος έχει να κάνει με την παρουσία δύο ραχιαίων πτερυγίων, το πρόσθιο τριγωνικό και το οπίσθιο τραπεζοειδές. Έχει ασημί χρώμα, ενώ τα μικρά ιχθύδια φέρουν μαύρα στίγματα σε πλάτη και πλευρά. Το ασημί είναι λίγο πιο σκούρο στη ράχη και πιο ανοικτό στη κοιλιά (φαινόμενο της αντισκίασης).

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

146,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

5,00 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

1,11 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

19,40 g

Βιταμίνες

Το λαβράκι μαζί με τη τσιπούρα από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα περιζήτητα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3

Συνταγές & Μαγείρεμα

Ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο τραπέζι της κουζίνας τοποθετούμε το ταψί. Πάνω στο τραπέζι στρώνουμε την πρώτη λαδόκολλα. Έχουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε κοντά μας. Τοποθετούμε το πρώτο ψάρι πάνω της. Το αλατίζουμε και βάζουμε το χυμό μισού λεμονιού. Συνεχίζουμε με τα λαχανικά ψιλοκομμένα, το κρασί, το λάδι, το δυόσμο και τυλίγουμε προσεκτικά. Το βάζουμε πάνω στο ταψί και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα ψάρια. Μόλις τελειώσουμε βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή 45 ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών.

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
εκλεκτό ψάρι, ελληνική κουζίνα, λαβράκι, ψάρι