Λιθρίνι

Λιθρίνι

Πληροφορίες

Το λυθρίνι (επιστημονική ονομασία Pagellus erythrinusΠαγέλλος ο ερυθρίνος (Linnaeus, 1758)), είναι ένα από τα ψάρια τα οποία έχουν μεγάλη κατανάλωση στο ευρύ κοινό και θεωρείται από τα ιδιαιτέρως εμπορικά είδη. Μπορεί να το συναντήσει κάποιος και με άλλες ονομασίες, όπως για παράδειγμα Sparus erythrinus (L.) και Pagellus canariences (Valenciennes, 1838) που είναι συνώνυμες ονομασίες.

ο λυθρίνι είναι είδος βενθοπελαγικό, το οποίο συναντάται σε παράκτια και βαθιά νερά στον Ατλαντικό Ωκεανό από τη Νορβηγία και τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι και τη Μαδέρα και τα Κανάρια νησιά. Συναντάται σε όλη την Ευρώπη, αν και λιγότερο στις ευρωπαϊκές χώρες βορειότερα. Στην περιοχή της Μεσογείου όμως συναντάται παντού και όπως αναφέρθηκε ήδη, έχει μεγάλη εμπορική σημασία. Το βάθος που το συναντάμε συνήθως είναι γύρω στα 20 με 100 μέτρα, αν και μπορεί να βρεθεί και σε βάθη 200-300 μέτρων

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

146 Kcal

Λιπαρά / Fat

1,7 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,40 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

21,70 g

Βιταμίνες

ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συσχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνταγές & Μαγείρεμα

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε ροδέλες. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια και από πάνω τις πατάτες. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρασί και τα ψάρια. Ψιλοκόβουμε τις τρεις ντομάτες και τις σκορπίζουμε μέσα στο φαγητό. Την τέταρτη την κόβουμε ροδέλες και την βάζουμε πάνω από τα ψάρια. Ρίχνουμε το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά ή εώς το φαγητό απορροφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε τον μαιντανό, ψιλοκομμένο, και το αφήνουμε για λιγο σκεπασμένο

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
γόπα