Μαρίδα

Μαρίδα

Πληροφορίες

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ψιλό ψαράκι δεν γίνεται. Ακόμη κι εκείνοι που αρέσκονται στα πανάκριβα ψάρια, σπάνια μπορούν να αντισταθούν στο καλοτηγανισμένο ψιλό ψαράκι. Μη το περιφρονήσετε αν το βρείτε φρέσκο. Είναι φθηνότερο από πολλά άλλα που θεωρούνται πολυτελείας αλλά δεν υστερεί σε διατροφική αξία και νοστιμιά.

Η μαρίδα φτάνει τα 15 εκατοστά σε μήκος. Τα αρσενικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο φτάνουν τα 20 εκατοστά. Έχουν επίμηκες σώμα, που είναι πεπιεσμένο στα πλευρά. Το χρώμα της είναι καστανό στην ράχη, σταχτί στα πλευρά και πιο ανοικτό στην κοιλιά.

Την εποχή του ζευγαρώματος η ράχη των αρσενικών γίνεται καστανοκίτρινη και παρουσιάζονται 3 με 4 γαλάζιες ταινίες, η μία καταλήγει στο μέτωπο και σχηματίζει ένα γαλαζοπράσινο πέταλο. Κάθε μαρίδα έχει μία βούλα στο πλευρό της. Επίσης, έχει μικρά λέπια.

Ζει σε κοπάδια, κυρίως, σε περιοχές με πλούσια βλάστηση και σε αμμολασπώδεις βυθούς. Την συναντάμε σε βάθος από 5 έως 280 μέτρα.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

124 Kcal

Λιπαρά / Fat

3,0 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

1,00 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0 g

Πρωτείνες / Protein

23,0 g

Βιταμίνες

Μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά (<5%). Πηγή πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Συνταγές & Μαγείρεμα

Για την πατατοσαλάτα,ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό,ολόκληρες,μέχρι να μαλακώσουν.Όταν είναι έτοιμες τις κόβουμε σε κομμάτια,καρυκεύουμε και προσθέτουμε το λάδι όσο είναι ακόμα ζεστές γιατί έτσι τραβάνε το λάδι και γίνονται πιο νόστιμες. Για τη μαρίδα,αφού τις καθαρίσουμε και τις πλύνουμε καλά τις βάζουμε σε σουρωτήρι για 5' να στραγγίσουν, κατόπιν τις αλατίζουμε.Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι,περνάμε τις σαρδέλες και τις τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά και απο τις δυο πλευρές και σερβίρουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού και την πατατοσαλάτα.

Κατηγορία
Αφρόψαρα
Tags
αφρόψαρο