Μπαρμπούνι

Μπαρμπούνι

Πληροφορίες

Το μπαρμπούνι (Τρίγλη η μυστακοφόρος, παλαιότερα Trigla barbatus, αναφέρεται ως Mullus surmuletus) είναι είδος ακανθοπτέρυγου ψαριού του γένους Τρίγλη (Trigla) της οικογενείας των τριγλιδών (Triglidae). Το μήκος του μπαρμπουνιού φθάνει τα 35 εκατοστά. Έχει χρώμα ερυθρωπό, βαθύτερο στη ράχη και ασημέρυθρο στην κοιλιά, καλύπτεται δε από πολλά μικρά λέπια ωοειδούς σχήματος. Τα στηθαία πτερύγια φέρουν τρεις άκανθες το καθένα, με τις οποίες το μπαρμπούνι ανασκάπτει την άμμο του βυθού για την αναζήτηση τροφής.

Είναι μεγαλειώδες ψάρι το μπαρμπούνι. Ίσως το μόνο που μπορεί να μπαίνει σε ένα «χυδαίο» τηγάνι με λάδι και να μετουσιώνει το κοκκινωπό τηγανόλαδο σε αμβροσία!

Στις θάλασσές μας και στη Μεσόγειο γενικότερα υπάρχουν 3 είδη από την μεγάλη οικογένεια των μπαρμπουνιών (mullidae). Τα δύο είναι μπαρμπούνια και το άλλο κουτσομούρα. Tα μπαρμπούνια είναι τα πετρομπάρμπουνα (mullus surmuletus) και τα μπαρμπούνια της Ανατολής (upeneus molluccensis). Οι διαφορές μεταξύ τους είναι μόνον για ειδικούς και το κρέας τους είναι το ίδιο νόστιμο. Η κουτσομούρα πάλι, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια, διαφέρει και σε χαρακτηριστικά αλλά και ως προς τη νοστιμιά.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

117 Kcal

Λιπαρά / Fat

3,8 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

1,11 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0 g

Πρωτείνες / Protein

19,4 g

Βιταμίνες

Αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο

Συνταγές & Μαγείρεμα

Αλευρώνετε και τηγανίζετε τα ψάρια. Σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο, σε λίγο λάδι και προσθέτετε τις ντομάτες. Προσθέτετε επίσης αλάτι, κρασί, ξύδι, δεντρολίβανο και δυναμώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει και περιχύνετε τα ψάρια με τη σάλτσα.

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
αφρόψαρο, νοστιμιά, πλαγκτόν, φύκια