Πρόσφυγες

Πρόσφυγες

Πληροφορίες

Αλήθεια γνωρίζετε από πού προήλθε η ονομασία του ψαριού προσφυγάκι;

Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς το σώμα του ψαριού που είναι τελείως γυμνό, χωρίς καθόλου λέπι, γυμνοί ήταν και οι πρόσφυγες που έφευγαν από την πόλη, χωρίς υπάρχοντα και χρήματα! Έτσι λοιπόν αυτή η ομοιότητα είναι και ο λόγος που έχουν πάρει αυτό το όνομα!!

Το προσφυγάκι (Micromesistius poutassou) είναι είδος ψαριού που ανήκει στην οικογένεια των Γαδίδων (του μπακαλιάρου). Απαντά στον Βόρειο Ατλαντικό, από το Μαρόκο στον νότο μέχρι την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σπιτσβέργη, καθώς και στη βόρεια Μεσόγειο. Στο δυτικό τμήμα του Ατλαντικού είναι πιο σπάνιο. Έχει λεπτό και επίμηκες σώμα.Το προσφυγάκι είναι γνωστό επίσης στα ελληνικά ως γουρλομάτα, τσιμπλάκι και γαϊδουρόψαρο.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

116,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

1,69 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,36 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

26,02 g

Βιταμίνες

Η σάρκα των ψαριών διαθέτει πρωτείνη υψηλής περιεκτικότητατας (σε ποσοστό 18-25%), ωφέλιμα λιπαρά (κυρίως πολυακόρεστα ω-3), βιταμίνες (τις λιποδιαλυτές A, D, E και K, βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και σημαντική ποσότητα ανόργανων στοιχείων (ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο και ιώδιο).

Συνταγές & Μαγείρεμα

Ζεσταίνετε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνετε αρκετό λάδι για να μην κολλήσουν τα ψάρια στο τηγάνι, περίπου να φτάνει μέχρι τη μέση του ψαριού. Ξεπλένετε και σκουπίζετε τα ψάρια από το νερό. [Εννοείται ότι τα έχετε ήδη καθαρίσει από λέπια κλπ.] Σε ένα ταψάκι ή μεγάλο πιάτο, ρίχνετε μπόλικο αλεύρι και αλευρώνετε τα ψάρια. Πρέπει να καλυφθεί όλο το ψάρι με αρκετό αλεύρι. Όταν κάψει το λάδι, ρίχνετε τα προσφυγάκια στο τηγάνι και τα τηγανίζετε μέχρι να πάρου χρώμα (γύρω στα 5-10 λεπτά η κάθε πλευρά) σε χαμηλή φωτιά. Τα τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το λάδι τους και τα σερβίρετε. Συνδυάστε τα με χόρτα, κρασάκι άσπρο και σαλάτα χωριάτικη.

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
συναγρίδα, ψάρι