Σφυρίδα

Σφυρίδα

Πληροφορίες

Η σφυρίδα (επιστημονικό όνομα: Epinephelus aeneusΕπινέφελος ο αινειός) είναι είδος ψαριού του αλμυρού νερού. Η σφυρίδα έχει χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο προς χάλκινο χρώμα, ενώ μερικές φορές μπορεί το χρώμα της να είναι και καφέ.

 

Έχει προτεταμένη κάτω σιαγόνα και μεγάλο στόμα. Στο σώμα μιας σφυρίδας υπάρχουν 4 με 5 σκούρες κάθετες ραβδώσεις. Μοιάζει με τον ροφό και τη στήρα. Φτάνει έως 25kg σε βάρος και 120cm σε μήκος. Η μέγιστή της ηλικία θεωρείται τα 17 έτη. 

 

Τρέφεται με μικρότερα κυρίως ψάρια και πλάσματα της θάλασσας, όπως τα κεφαλόποδα, αλλά και με οστρακόδερμα.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

118,4 Kcal

Λιπαρά / Fat

5,6 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

2,00 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

17,00 g

Βιταμίνες

Βιταμίνη Α, IU 143 IU, Ρετινόλη 43 mcg, Βιταμίνη Α, η ΡΑΕ 43 mcg RAE, Θειαμίνη 0.07 mg, Ριβοφλαβίνη 0.005 mg, Νιασίνη 0.313 mg, Παντοθενικό οξύ 0.75 mg, Βιταμίνη Β-6 0.3 mg, Φυλλικό οξύ, σύνολο 9 mcg, Βιταμίνη Β-12 0.6 mcg

Συνταγές & Μαγείρεμα

Βάλτε τις νιφάδες βρώμης σε ένα μπολ μαζί με το μαϊντανό, τον άνηθο και το ξύσμα ενός λεμονιού. Ανακατέψτε καλά το μείγμα. Λαδώστε ελαφρά ένα μικρό ταψί. Απλώστε στο ταψί τα φιλέτα της σφυρίδας και αλατοπιπερώστε τα καλά και από τις δύο πλευρές. Πανάρετε τα φιλέτα στο μείγμα της βρώμης με τα μυρωδικά από τη μία τους πλευρά. Ψήστε στους 190ο για 20 λεπτά έως ότου γίνει τραγανή η κρούστα των μυρωδικών. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος βράστε τα λαχανικά σε ξεχωριστά σκεύη και όταν είναι έτοιμα, αλατοπιπερώστε τα, ρίξτε τους λίγο ελαιόλαδο και κρατήστε τα ζεστά. Σε ένα σέικερ ρίξτε τη μουστάρδα, το ξύσμα από 1 λεμόνι και τον φρέσκο χυμό τους. Προσθέστε το ελαιόλαδο και χτυπήστε δυνατά μέχρι να δέσει η σάλτσα Περιχύστε τα φιλέτα με τη σάλτσα

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
ροφός, σφυρίδα, ψάρι