Σουπιά

Σουπιά

Πληροφορίες

Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia, ελλ. σηπία) είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida ομοταξίας των κεφαλοπόδων. Ανήκει στην τάξη των Δεκαπόδων και απαντάται στις εύκρατες και ζεστές θάλασσες. Η κύρια τροφή της είναι μικρά ψάρια αλλά και γαρίδες.

Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα. Αλιεύεται με δίχτυα, καμάκι και με ξυλοσουπιά. Εκτός από το κρέας της, το όστρακό της χρησιμοποιείται στη χρυσοχοΐα ως καλούπι, για τη λείανση των μετάλλων πριν ελαιοχρωματιστούν και (σε σκόνη) για την παραγωγή οδοντόκρεμας. Το πλέον γνωστό είδος είναι η σουπία η φαρμακευτική.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

79 Kcal

Λιπαρά / Fat

0,7 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,1 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,8 g

Πρωτείνες / Protein

16,2 g

Βιταμίνες

Οι σουπιές είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως βιταμίνης Β12. Τα 4,59 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 που περιέχονται στα 85 γραμμάρια σουπιάς, αποτελούν το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β12. Επίσης, κάθε μερίδα σουπιάς περιέχει 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ριβοφλαβίνης (Β2) και 10% βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) και νιασίνης. Τέλος, οι σουπιές παρέχουν 574 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης Α, δηλαδή 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, και 7,2 mg βιταμίνης C.

Συνταγές & Μαγείρεμα

Πλένουμε καλά τις σουπιές και κόβουμε σε κομμάτια.Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι και σοτάρουμε για μερικά λεπτά.Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κονκασέ,τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό,τα κρεμμύδια,τα σκόρδα,δαφνόφυλλα και μπαχάρι.Αλατοπιπερώνουμε,ρίχνουμε και το κύμινο και μαγειρεύουμε ως να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμύδια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Καλή σας όρεξη!!

Κατηγορία
Μαλάκια & Όστρακα
Tags
θερμίδες, μύδια, νηστεία, χοληστερίνη