Τσιπούρα

Τσιπούρα

Πληροφορίες

Η τσιπούρα (επιστημονική ονομασία: Sparus aurataΣπάρος ο χρυσόχρους) είναι ψάρι της οικογένειας των Σπαρίδων που απαντά στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η τσιπούρα μαζί με το λαβράκι από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3. Είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες και το πιο εκτροφεύσιμο είδος της Μεσογείου.

Η τσιπούρα έχει συνήθως μήκος 35 εκατοστά, αν και έχουν βρεθεί ψάρια με μήκος 70 εκατοστά. Η βαρύτερη τσιπούρα που έχει αλιευθεί είχε βάρος 17,2 κιλά. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ηλικία τσιπούρας είναι (σε αιχμαλωσία) 11 έτη. Έχει ασημένιο χρώμα με μια χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα στο τέλος του βραγχιακού επικαλύμματος. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι και το χρυσό τόξο που ενώνει τα μάτια, πιο έντονο στα ενήλικα ψάρια, και έδωσε στην τσιπούρα το όνομα «χρυσόφρυς». Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στο όριο του κάτω μισού του βραγχιο-καλύμματος. Η τσιπούρα έχει έντονα κυρτό προφίλ, οβάλ και ψηλό σώμα.

Η τσιπούρα είναι το κύριο εκτροφεύσιμο ψάρι της Μεσογείου. Όσον αφορά το 2010, η εκτροφή τσιπούρας απέφερε κέρδη 831,355 εκατομμυρίων δολλαριών ΗΠΑ, με την παραγωγή περίπου 142.500 τόνων ψαριών. Η κύρια μέθοδος εκτροφής τσιπούρας στη Μεσόγειο σε πλωτούς ή υποβρύχιους ή ημικαταδυόμενους ιχθυοκλωβούς. Ιχθύδια εισάγονται στους κλωβούς όταν έχουν βάρος 10 γραμμάρια και φτάνουν στο εμπορεύσιμο βάρος σε περίπου 1 χρόνο. Η γρήγορη ανάπτυξη της παραγωγής στους πλωτούς ιχθυοκλωβούς, έχει επιτρέψει στην ανάπτυξη του τομέα και τη μείωση των τιμών, όμως σήμερα τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά και η παραγωγή μεγάλη.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

142,0 Kcal

Λιπαρά / Fat

6,60 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

1,24 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

0,0 g

Πρωτείνες / Protein

20,60 g

Βιταμίνες

Πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3

Συνταγές & Μαγείρεμα

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε τσιπούρα ψητή στο φούρνο, που μοιάζει σαν να ψήθηκε στη σχάρα και στα κάρβουνα. Μόνο με 2' προετοιμασία και σε 20' έχετε λαχταριστό ψάρι ψητό στο τραπέζι σας. Ιδανική συνταγή για όσους κάνουν δίαιτα αλλά και όσους ακολουθούν υγιεινό τρόπο διατροφής

Κατηγορία
Ψάρια
Tags
εκτροφή, τσιπούρα, ψάρι