Καραβίδα

Καραβίδα

Πληροφορίες

Η καραβίδα είναι θαλάσσιο ζώο, που ανήκει στην τάξη Δεκάποδα και στην οικογένεια Αστακίδες. Πρόκειται για καρκινοειδές, με μήκος 10-12 εκατοστά, ενώ σπάνια μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 18. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Μοιάζει με μικρό αστακό. Το κρέας της τρώγεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα. Η θαλασσινή καραβίδα γευστικά είναι πολύ ανώτερη από την καραβίδα του γλυκού νερού. Η μελέτη των καραβίδων ονομάζεται αστακολογία.

Η καραβίδα δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ως η βασίλισσα των θαλασσινών. Πρόκειται για ένα από τα νοστιμότερα θαλάσσια ζώα τα οποία «προκαλούν» τους σεφ ανά τον κόσμο να δημιουργήσουν υπέροχα πιάτα.

Σε αρκετά κράτη εκτρέφονται σε ενυδρεία. Σε μερικές χώρες η εισαγωγή ξένων καραβίδων είναι κίνδυνος για τα τοπικά ποτάμια. Στην Ευρώπη έχουν εισαχθεί από την Αμερική τρία είδη: τα Orconectes limosus, Pacifastacus leniusculus και Procambarus clarkii.

Οι καραβίδες αναπαράγονται το φθινόπωρο. Το θηλυκό μεταφέρει τα αυγά του, τα οποία είναι προσκολλημένα κάτω από την κοιλιά, μέχρι το Μάιο με Ιούνιο, οπότε και γίνεται η εκκόλαψη. Τα μικρά είναι σχεδόν ίδια με τους ενήλικες και αλλάζουν πολλές φορές το κέλυφός τους τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους. Στη συνέχεια αυτό γίνεται μία φορά κάθε χρόνο, προτού ζευγαρώσουν.

Θρεπτική Αξία

Ενέργεια/Energy

79 Kcal

Λιπαρά / Fat

0,3 g

εκ των οποίων κορεσμένα / Saturated fat

0,1 g

Υδατάνθρακες / Carbonhydrates

1,2 g

Πρωτείνες / Protein

17,0 g

Βιταμίνες

Τα στρείδια, ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Συνταγές & Μαγείρεμα

Σε καυτό λάδι σοτάρετε το σκόρδο και την πιπεριά, προσθέτετε τις καραβίδες και τις ροδίζετε καλά, τις σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. Αφαιρείτε τις καραβίδες απ την σάλτσα, βράζετε τις φαρφάλες al dente, τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε στην σάλτσα και ανακατεύετε καλά, τέλος σερβίρετε τις φαρφάλες στο πιάτο τοποθετείτε επάνω τέσσερις καραβίδες και στη συνέχεια πασπαλίζετε τις φαρφάλες με το βασιλικό.

Κατηγορία
Μαλάκια & Όστρακα
Tags
αστακείδες, αστακός, θερμίδες, καραβίδα, νηστεία